В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Причини за увеличените разходи на НЕК

Проф. Валентин Колев, енергиен експерт, В развитие, 08.11.2017

Проф. Валентин Колев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Валентин Колев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Задачата на енергийния регулатор всъщност е да осигури необходимите приходи за функционирането на отделните участници по веригата – производство, пренос и разпределение на електрическата енергия. А разходите на НЕК (Национална електрическа компания), тоест на обществения доставчик, се увеличиха по три основни направления. Това коментира енергийният експерт проф. Валентин Колев в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„На първо място заради инвестиции, в които общественият доставчик не биваше да участва. Една от тези инвестиции е "Цанков камък", другата е АЕЦ "Белене". Не е задача на НЕК да участва в такива мащабни енергийни проекти“.

По думите му другата причина са увеличените разходи за закупуване на електрическа енергия , произведена от възобновяемите източници.

„А третата - дългосрочните договори с американските централи. Въпреки това управляващите полагат усилия за намаляване на отрицателния резултат на обществения доставчик“.

Той обясни, че през последните две години – миналата година и тази – поради сушата общественият доставчик не е успял да произведе необходимите количества електрическа енергия от ВЕЦ-овете, които са негова собственост.

„Ако направим една елементарна сметка, при цената, определена от регулатора за производство от ВЕЦ-овете, при максимално производството до 4 тераватчаса, и двете години щяха да генерират над 120-130 млн. допълнителни приходи, които ги няма за съжаление“. 

 

Последни новини
Още от В развитие