В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Развива ли се бизнесът с фермерски и занаятчийски храни у нас

Гергана Кабаиванова, управител на LocalFood.bg, В развитие, 04.10.2017

Фермерски и занаятчийски са всички храни, произведени от микропроизводители, включително и от земеделски стопани, които сами преработват продукцията си – хляб, печива, преработени зеленчукови консерви, сокове, сладкарски и шоколадови изделия, тахани. Това каза управителят на LocalFood.bg Гергана Кабаиванова в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Повод за гостуването на Кабаиванова е конференцията „Предизвикателствата на пазара за занаятчийски храни“, която ще се състои утре в София. На нея двете партниращи организации LocalFood.bg и SlowFood Bulgaria ще представят наблюденията си върху развитието на микробизнеса в земеделието и храните и ще отправят препоръки към ресорното министерство за подобряване на условията в сектора. Акцент в събитието ще бъдат още облекчаване на изискванията към микробизнеса и препоръките относно административните, финансовите и данъчните препятствия.

„Тези продукти се произвеждат предимно ръчно и са по-малко популярни на нашия пазар, заради това, че са произведени в микросерии“.

По думите ѝ самият пазар за фермерски храни е възникнал преди около 7-8 години, когато обществото е реагирало срещу това, че няма алтернатива на храните от супермаркетите и хранителните магазини.

„Тогава възникнаха първите хранителни кооперативи в България – неформални сдружения между производители и граждани, които директно си пазаруват храни. След това подтикнати от Агенцията по храните, се направиха първите фермерски пазари в страната, които дадоха един нов облик на този пазар - възникнаха първите търговски взаимоотношенията между малките производители и потребителите“.

Кабаиванова обясни, че фондацията LocalFood.bg разработва различни наръчници, които да бъдат в полза на производителите за прилагането на законодателството.

„Утре ще представим и нова социална мрежа, която да свързва тези малки производители“.

Като проблем тя посочи, че за малките производители почти липсват маркетингови услуги, които да подпомагат бизнеса им.

„В България до момента няма специализирано законодателство, освен наредба 26. Но като цяло доста изоставаме в тази област в сравнение с европейското законодателство – там процедурите са опростени и улесняват старта на производителите, както и самото управление на микробизнесите“.

Според нея има интерес от страна на министерството за развитие в тази посока.

С какво допринася този сектор? Как се финансира този тип бизнес?

 

 

Последни новини
Още от В развитие