В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как се променя политическият пейзаж в Германия

Д-р Хелене Кортлендер във В развитие, 22.09.2017

Д-р Хелене Кортлендер, директор на Фондация Фридрих Еберт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Хелене Кортлендер, директор на Фондация Фридрих Еберт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Видяхме много предизборни допитвания през последната година и не бих казала, че състезанието е приключило вече, но ще бъде голяма изненада за всички ако не бъде избрана Ангела Меркел за канцлер на Германия. Това каза д-р Хелене Кортлендер, директор на Фондация "Фридрих Еберт", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Теоретично има три варианта за коалиции след германските избори. Единият е продължение на широката коалиция, която сега съществува, между консервативните и социалдемократическите партии. При вторият вариант (...) е между либералната партия и консерваторите. Третият който е най-интересен, защото до сега не се е случвал, е т. нар. "ямайка вариант": между консерваторите, зелените и либералната партия".

Широката коалиция вече се е случвала вече два пъти за последните три избори, каза събеседничката. "Има голяма несигурност в Германия. Тя се възприема като стабилна и успешна държава, но хората, които живеят там, чувстват, че са заобиколени от проблеми - политически и икономически - от всички други околни държави. И тези проблеми могат да достигнат и до Германия доста бързо".  

Възможна ли е коалиция между Меркел и Шулц? Търси ли се промяна в Германия и в каква посока? Какъв е цветът на промяната в лицето на факта, че за пръв път след Втората световна война в германският Бундестаг присъства крайно дясна партия?

Очаквайте видео с целия коментар. 

Последни новини
Още от В развитие