В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Фед най-вероятно ще продължи да води досегашната си политика

Иво Сеизов, основател на Advisor.bg, 20.09.2017

По-скоро се очаква продължение на политиката, която се водеше до момента. Фед няма кой знае какъв инструментариум, освен да преследва целите, които вербално вече е начертал. Това коментира основателят на Advisor.bg Иво Сеизов в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите му напрежението на пазара се формира от изчакването на реалните действия от страна на Фед.

„Не очаквам Фед да излезе с категорично становище кога започва изтеглянето на ликвидност“.

Сеизов посочи, че рискът при изтеглянето на ликвидност е това, че инвестициите няма да могат да бъдат заместени с нови кредити, при което ще се намали паричното предлагане и ще се намалят парите в обращание. В следствие на което пък икономиката няма да може да върви по един проинфлационен механизъм с очакване на икономически растеж, а по-скоро може да се насочи към дефлационни импулси.

„Това е изключително притеснително с оглед и на клонящите лихви около 0% в глобален мащаб. Ако лихвите бяха на порядъка на 3+ или 4% в развитите икономики, щяхме да имаме една достатъчно добра инфлационна среда и тогава според мен много по-лесно би било взето решението за стартиране на системата за изкупуване обратно на портфейлните облигации“.

Според Сеизов няма гаранция, че пазарът може да поеме нов дълг на адекватно същата стойност.

„Ако се появи дисбаланс при тези внушителни суми, не се знае до каква степен ще се отрази на инфлацията“.

По думите му по-важният въпрос в случая е какъв ще бъде сигналът към инвеститорите и към пазарите като цяло.

„Фед от една страна се стреми да провокира една доста агресивна лихвена политика, която да изпревари останалите централни банки в периода на увеличаване на лихвените нива, от друга страна това нещо в съчетание със стартиране на механизма за повишаване на ликвидност към пазарите, би могло да не се възприеме по този адекватен начин. А това може да се отрази значително негативно на курса на долара“.

 

 

Последни новини
Още от В развитие