В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Вносът на работна ръка – един от базисните приоритети на работодателите

Проф. Богдан Угърчински, член на НС на АИКБ, В развитие, 18.09.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Недостигът на квалифицирана работна ръка е един от най-големите проблеми за бизнеса у нас. Само за нуждите на предприятията на АИКБ са нужни 45 хил. квалифицирани и инженерни кадри.

Това каза във „В развитие“ с водещ Делян Петришки членът на Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) проф. Богдан Угърчински.

„Съществуват много ограничения, които пречат на работодателите да решат този проблем чрез наемане на кадри от чужбина, докато редица други страни от Източна Европа решиха проблема си с подписването на споразумения със страните в застой, или с тези, които традиционно изнасят работна ръка“, допълни още той.

Според Угърчински едно от решенията е внасяне на работна ръка от страните от бившия СССР като Украйна, Молдова, Казахстан и т.н. „Можем да използваме капацитета и знанията на тези хора, които първо са близки до нас езиково, второ разходите им за назначаване на работа са далеч по-ниски“, посочи гостът в студиото.

Проблемите – държавната политика в сферата повече възпрепятства, отколкото поощрява внасянето на квалифицирани кадри, а в годините подобни споразумения са били неаргументирано прекратявани – както когато през 2012 работниците от Виетнам са били намалени наполовина.

Какво трябва да направи държавата в тази сфера?

Какви кадри са най-нужни на българската индустрия?

Как, освен да внасяме работна ръка от чужбина, можем да върнем и емигриралите българи?

Последни новини
Още от В развитие