В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо промяната на туристическия имидж на България е задължителна

Даниела Стоева във В развитие, 14.09.2017

Безспорен факт е, че има ръст на туристопотока към България и това е тенденция от миналата година - между 8-9%, но това не е новина. По-интересно е как се интерпретират цифрите. По-важно е защо се стига до този ръст и да си направим изводите как да планиране от тук нататък туристическия бизнес. Това каза Даниела Стоева, Асоциация на българските туроператори, в предаването В развитие на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Турция вече не е атрактивна, курортите в северноафриканските страни - също. Така че, България заедно с Испания и Португалия преживява бум на туристопотока".  

"Трябва да акцентираме към традиционните европейски държави. За да привлечем качествени туристи трябва да променим продукта си - оригинален и автентичен. Такъв не може да бъде морския туризъм".  

Факторите, благоприятстващи ръст в туризма в България, са на първо място геополитическата обстановка, каза гостенката. По думите й друг фактор представлява ръстът на нискотарифните полети до София. "Има и закономерна цикличност в търсенето на дестинациите, която се повтаря през седем до десет години и след това има лек спад". 

"Другото немаловажно е, че по принцип туризмът бележи ръст в световен мащаб - ежегодно се увеличават световните пътувания".

 Какво куца на рекламата на България като дестинация? Нереалистично ли е тълкуването на данните за българския туризъм? Как да се отървем от имиджа на България като нискобюджетна дестинация? Отразява ли се този имидж не само върху морския туризъм, но и върху културния? Трябва ли да гледаме към Поднебесната империя като възможност за българския туризъм? Какво да очакваме от зимния сезон? 

Последни новини
Още от В развитие