В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Резултатите от сондажите за газ в Кипър - под очакванията

Бранислава Бобанац във В развитие, 12.09.2017

Резултатите от сондажите за търсене на природен газ в Кипър не са такива, каквито се очакваха, но в същото време кипърското правителство не е разочаровано. Счита се, че тези резултати дават една добра основа за продължаване на енергийната програма на Кипър. Въпреки че това находище не може да бъде експлоатирано самостоятелно, заедно с останалите находища в региона може да се получи добрият резултат, очакван от Кипър. Това каза журналистът Бранислава Бобанац в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Бяха изнесени първите данни от сондажите на италианската компания Eni и на френската Total, които започнаха в средата на юли. Надеждите бяха доста големи, защото блокът, в който работеха компаниите, е в непосредствена близост до египетското супернаходище Зор, открито от Eni през септември 2015".

Резултатите, които бяха изнесени днес, не са много добри, но по думите на кипърският министър на енергетиката, данните "не са разочароващи", обясни Бобанац. "Открит е природен газ, но не в достатъчни количества, за да може находището да се разработва и да бъде търговски жизнеспособно. Откритията са за около 14 млрд. куб. м. природен газ. Това е сравнително малко, дори в сравнение с кипърското находище Афродита. Афродита разполага с около 128 до 140 млрд. куб. м. газ, а египетското находище Зор е с 850 млрд. куб. м. газ".

Последни новини
Още от В развитие