В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Възможни пътища за развитието на ЕС

Доц. д-р Соня Хинкова, преподавател в НБУ, В развитие, 11.09.2017

Една евентуална реформа трябва да се осъществи чрез дебат, а не чрез бюрократизъм. Това каза доц. д-р Соня Хинкова, преподавател в НБУ, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите ѝ за реформа е нужна ясно очертана пътна карта, а преди това - активен дебат.

„Есента на тази година и пролетта на следващата е времето, в което този дебат за Европа трябва да се случи, за да се чуят различните гледни точки на различните страни и за да се откроят нюансите в позициите. След това на базата на тези реалности могат да се градят някакви етапи към реформа“.

Що се отнася до Турция, Хинкова сподели мнение, че там се извършват процеси, които заслужават вниманието на ЕС, защото те противоречат на ценности, върху които се гради съюзът. Тя смята, че трябва ясно да се открои последователна и дипломатична, а не конфронтационна критика на модела на управление.

Хинкова каза още, че очакването за универсалност на европейския модел във всички страни не е достатъчно прецизна визия. Тя допълни, че може да има перспектива, различна от тази на европейския модел.

„Не бих препоръчала ускорено да се върви към децентрализация, а да се преосмисли ролята на ядрото- дали то ще остане същото и дали ще претърпи модификация“.

 

Последни новини
Още от В развитие