В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Да на диалога, не на силата – пътят за разрешаване на кризата на Корейския полуостров

Паоло Кота - Рамузино, генерален секретар на Пъгуошки конференции за наука и световни проблеми, В развитие, 06.09.2017

Не можем да бъдем сигурни, че Северна Корея разполага с водородна бомба, както и дали може да монтира ядрени бойни глави на интерконтиненталните си ракети. Но при все това Пхенян разполага с ядрени оръжия. Това поставя КНДР в особена позиция, тя представлява опасност. Трябва да се справим с тази заплаха по рационален начин.

Това заяви в ефира на „В развитие“ с Делян Петришки генералният секретар на Пъгуошките конференции за наука и световни проблеми, чиято цел е да ограничат използването и разпространението на ядрено оръжие, Паоло Кота-Рамузино.

„Трябва да се приложи ефективен подход, трябва да се провеждат и да продължават да се провеждат разговори“, посочи още той.

„Дори да приемем, че КНДР няма ядрени оръжия, тя все пак разполага с конвенционални такива, с установки, които могат да сринат Сеул“, коментира Кота-Рамузино. 

„Това е една ситуация, от която не може да има победител. Да, САЩ не могат да бъдат разрушени от ядрените оръжия на Северна Корея. Но разрушена може да бъде Южна Корея, разрушена може да бъде Япония“, предупреди той. 

„Международната общност трябва да накара и Северна Корея, и САЩ, да смекчат тона“, каза още генералният секретар на Пъгуошките конференции.

Кои другите конфликти, освен този на Корейския полуостров, в които са замесени крупни ядрени сили, имащо потенциал да се превърнат в глобален проблем?

 

Последни новини
Още от В развитие