В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

И 5 млн. лв. няма да са достатъчни за щетите от пожара в Пирин

Инж. Иван Пенков, Асоциация на горските фирми в България, и Петко Цветков, Биоразнообразие, във В развитие, 31.08.2017

Основната част от горските пожари в България са плод на инциденти. Предизвиканите пожари са много малко. Това каза инж. Иван Пенков, председател на Асоциация на горските фирми, в България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

"Хората, които се занимават с дърводобив, нямат никакъв интерес от горските пожари и от изгорялата дървесина. Тя много трудно се използва и ако не са заводите-потребители, тя няма какво да се прави - нито може да се изнесе, нито да се предостави на местното население".

Събирането на обгорената дървесина, която се използва от няколко завода в България за производство на плоскости за мебели, е почти толкова трудно, колкото и гасенето на самите пожари, обясни събеседникът. 

Години наред ще се използва само тази дървесина вместо прясната, която може да се използва. Предстоят доста усилия по залесяване и грижа за опожарената гора. И 5 млн. лв. няма да стигнат за възобновяването на тази гора, каза още гостът. 

Щетите нанесени от пожарите в Пирин това лято се определят и от това какво е залесявано през десетилетията назад, каза от своя страна Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие". "Иглолистни култури в низините са довели до осушаване на тези региони и подкисляване на почвата. Това е важно да се знае".

"Не чрез пожари трябва да се решава това, а още преди години да се започне масова подмяна на иглолистните гори с широколистни на местата, където най-добре се развиват. Освен това те са по-устойчиви на пожари. В днешно време щетите вече са видими. В засушаващия се, затоплящ се климат, съвсем логично пожарите вилнеят".

От една страна се унищожават горите, а от друга страна се унищожават не един или два бавноподвижни вида редки животни, каза още Цветков. "Не на последно място - ако в тези региони не се предприемат последващи действия за тяхното възстановяване от екологична гледна точка ще запазят пустинния си характер". 

Последни новини
Още от В развитие