В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Отива ли си ИДИЛ и какво остава след нея

Мартин Табаков, политолог, В развитие, 29.08.2017

Мартин Табаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Табаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Единственият механизъм, който може да бъде приложен спрямо Северна Корея е в ръцете на Китай. Това коментира политологът Мартин Табаков в ефира на "В развитие" с Велко Каменов. 

От друга страна, САЩ, Южна Корея и Япония не могат да се ангажират и нямат преките механизми, с които разполага Япония. "Ако бъде прерязана икономическата артерия между Пекин и Пхенян, това ще доведе до допълнително задълбочаване на недотам доброто икономическо състояние на Северна Корея", отбеляза той. 

"За да се върне Северна Корея към нормалното, трябва да видим по-активна и по-еднозначна позиция не само на Китай, но и също така и на Русия", допълни още политологът. 

Табаков коментира още процесите в Ислямска държава. Наблюдаваме известна динамика в блоковото противопоставяне между сунитска Саудитска арабия и Шиитски Иран, коментира той. Забелязва се препозициониране на класическото блоково пространство между Саудитска арабия и Иран, в което държави като Катар и Република Турция добиват известни нюанси, коментира още Табаков. 

Последни новини
Още от В развитие