В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Черно море – новата врата за мигрантския поток

Димитър Гърдев, международен анализатор и бивш дипломат, В развитие, 24.08.2017

Морските пътища са едни от най-уязвимите. Докато по сухопътните граници се построиха ефективни съоръжения, спиращи голяма част от мигрантския поток, то морските такива са много по-трудни за контрол.

Това коментира във „В развитие“ с Делян Петришки международният анализатор и бивш дипломат от кариерата Димитър Гърдев.

По думите на госта в студиото с оглед на засилването на контрола по границите черноморският път се очертава като най-лесен и най-удобен, като тенденцията за увеличаване на натиска там ще продължава.

Какво следва да направи държавата – да продължи с развитието на проекти за засилване на контрола в акваторията на Черно море като тези за нови патрулни кораби. В този конкретен случай може да се разчита както на сътрудничество със западните ни партньори, така и на българския военнопромишлен комплекс, посочи Гърдев.

Според бившия дипломат други стъпки, които следва да се направят, са да се настоява за по-бързо приемане на България, която отговаря на всички изисквания но е възпирана от политически фактори, в Шенген. Преди това да стане обаче, трябва да се лобира за създаване на изключителна зона, в която да влизат България и Румъния, и в която да действат функциониращите единствено в Шенгенското пространство гранични сили на Фронтекс. А фактори за това има – такъв е предстоящото посещение на френския президент Еманюел Макрон у нас.

 


 

Последни новини
Още от В развитие