В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Развитие на транспортните връзки и туризма – ключ към прогреса на дунавския регион

Мария Цанкова, изп. директор на Асоциацията на Дунавските общини, В развитие, 22.08.2017

Ако сравним социално-икономическите показатели на дунавския регион, ще видим, че те са много по-неблагоприятни от средните за страната, било то като процент от БВП на глава от населението, процент на чуждестранните инвестиции, средни заплати и т.н.

Това коментира в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Велко Каменов изпълнителният директор на Асоциацията на Дунавските общини Мария Цанкова.

По думите на Цанкова един от основните проблеми е транспортната свързаност в региона, изключително недоразвита с оглед на огромния потенциал на региона. „Например р. Дунав вместо да ни свързва, ни разделя – имаме едва шест връзки с Румъния – 2 моста и четири ферибота“, посочи тя.

Именно чрез решаването на този проблем, минаващо през съвместна и отговорна работа на всички институции и заинтересовани лица и от двете страни на границата с Румъния ще се привлекат инвестиции за въпросните проекти, което пък ще доведе до положителни резултати за целия регион, смята изп. директор на Асоциацията на Дунавските общини.

По нейните думи друг основен приоритет следва да бъде и развитието на туризма в региона, богат на културно-исторически и природни дадености.

 

Последни новини
Още от В развитие