В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

На какво се дължи рекордно ниската популярност на Макрон

Христо Христев, преподавател по право на ЕС, В развитие, 16.08.2017

Все още е рано да се правят категорични изводи с оглед на данните за рекордно ниската популярност на Еманюел Макрон след първите му 100 дни начело на Франция, но все пак за спада на рейтинга му има няколко фактора.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с водещ Делян Петришки преподавателят по европейско право в Софийския университет Христо Христев.

По думите на Христев тези фактори са два. Единият са разразилите се скандали около членове на кабинета на Макрон, свързани с финансиране на политическа деятелност и с използване на публични позиции за облагодетелстване на близки до тях лица.

„От друга страна, има един малко странен момент, който ние тук в България по-трудно можем да разберем. След избирането си Макрон започна да се държи много монархически, което не е изключение във френската политическа традиция, в по-новата история подобно поведение можехме да видим при Франсоа Митеран. Но за един доста млад 39-годишен човек, който бе избран с очаквания за промяна, този ход не беше много премерен“, изтъкна преподавателят в СУ.

В продължението на разговора бе направен обстоен анализ на проблематиката, засегнати бяха и теми като борбата на Макрон срещу социалния дъмпинг, както и теми от общоевропейски мащаб, засягащи конкретно и България.


 

Последни новини
Още от В развитие