В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Целта на Северна Корея е да бъде призната за ядрена държава

доц. Евгений Кандиларов, политолог, В развитие, 09.08.2017

За пореден път САЩ и Северна Корея си разменят остри реплики. В момента не се случва кой знае какво, освен война на думи. Това коментира политологът доц. Евгений Кандиларов в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Велко Каменов.

„През цялото време се говори за потенциална заплаха от страна на Северна Корея, но трябва да се има предвид, че севернокорейската ядрена програма по-скоро се разработва с цел защита при евентуално нападение“.

Според Кандиларов севернокорейското правителство не би се впуснало в каквито и да било нападателни действия.

Доцентът добави, че най-голямата опасност идва от това, че ескалацията на напрежението би концентрирала все повече сили от страна на САЩ, Южна Корея и Япония, защото те разглеждат Северна Корея като евентуална заплаха.

„Концентрацията на сили, извършването на различни маневри и т.н. би могло да доведе до неочаквана и нежелана от нито една от страните провокация, която да доведе до верижна реакция“, обясни политологът.

Той също така допълни, че Северна Корея с тези си действия иска да бъде призната за ядрена държава или поне да бъде ясно, че тя разполага с подобно оръжие.

„Целта на севернокорейското правителство е от една страна да защити своите позиции и от друга страна да използва тази програма и страха от нея като евентуална разменна монета“. 

 

Последни новини
Още от В развитие