В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Идеите на Тръмп за икономиката – когато намеренията се сблъскат с реалността

Проф. Павлина Чернева, макроикономист, В развитие, 09.08.2017

Няма пазарна икономика, която да е перпетуум мобиле. В САЩ икономическите цикли са със средна продължителност от 7 години. Въпросът е дали икономическата политика на Тръмп може да удължи това най-бавно в историята възстановяване на американската икономика. Неговата реторика предлага много амбициозна програма, но ако се загледаме, това не е така, тя не е чак толкова амбициозна.

Това коментира във „В развитие“ с водещ Делян Петришки макроикономистът, асоцииран професор в катедра „Икономика" на университета в Bard College и научен сътрудник в Levy Economics Institute проф. Павлина Чернева.

„Например Доналд Тръмп обещава нови 25 млн. места. Ако искаме да възвърнем обаче процентното участие на хората на трудовите пазари, са необходими именно толкова работни места днес, утре, до 1-2 години. Тръмп ги обещава за 10 години. Това е растежът, който икономиката генерира сама по себе си по инерция“, посочи тя.

„Това не са толкова големи темпове. Думите и реториката на Тръмп са много агресивни, но има нужда от директни методи за създаване на работни места сега, днес“, изтъкна експертът.

Проф. Чернева акцентира и върху другата базисна точка от програмата на сегашния американски глава – реиндустриализацията. „Това обещание е абсолютна химера. Само 8% от трудовите места в САЩ са в промишления отрасъл. Дори и да се инвестира агресивно в него, той не може да бъде източник на нови работни места“, категорична бе тя.

„Така е във всички развити страни като Германия, Великобритания, Япония. Живеем в един постиндустриален свят, където работните места главно се създават в отрасъла на услугите“, коментира Чернева

Макрофинансистът посочи и една от точките в програмата на Тръмп, която предразполага към положително развитие на икономическите реалии. „Действително една агресивна програма за инвестиции в инфраструктурата ще помогне. Това е една от ярките точки от програмата на Тръмп. Но, за жалост, през последните шест месеца не сме чули нищо за това. Това бе едно предизборно обещание, но в момента администрацията не може да се справи и със закона за здравеопазването, което хвърля сянка върху съзможността й да се справи с бъдещи проблеми“, добави тя. 

„Но смятам, че по въпроса за инфраструктурата може да се постигне обединените между демократи и републиканци. Тръмп бе обещал $1 трлн. За нея, обаче по изчисления на експерти ще са нужни 4-4,3 трлн. инвестиции през следващите няколко години. Тоест нуждите са много по-големи дори от амбициозната програма, която той предлага", допълни проф. Чернева. 

Проф. Павлина Чернева ще вземе участие в бизнес конференцията The Next Big Thing, организирана от Bloomberg TV Bulgaria в партньорство с Bloomberg на 19 октомври в София. Събитието е насочено към представители на бизнеса от всички индустрии, лидери на мнение в сферата на икономиката и политиката, браншови организации, клъстери и неправителствени организации. Следете сайта и Facebook събитието за нова информация.

Спонсори на The Next Big Thing - Business Transformers са Cisco, БАКБ, Allterco, Euroins, Ernst & Young, Philip Morris Bulgaria, iuvo, EKO, Sirma Group, Telelink, Opel, Индустриален холдинг България, Green Life Development & Resorts, Medical Dent.

 

 

Последни новини
Още от В развитие