В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Наблюдава се спад в цените на ваканционните имоти

Илиана Василева, зам.- председател на Сдружение Брокери на имоти, В развитие, 07.08.2017

През първото полугодие имаше устойчив ръст нагоре в цените на имотите, особено в по-големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас. Цените на градските имоти на някои места достигнаха ръст до 15%. Това коментира заместник-председателят на Сдружение Брокери на имоти Илиана Василева в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„В селските имоти такъв ръст не се отчете, а при ваканционните имоти има драстично намаляване на цените. Тази тенденция все още продължава при тях“, допълни още тя.

По думите ѝ цените на ваканционните имоти в последните няколко месеца са с почти 20%-ов ръст надолу. До края на годината се очаква този ръст да се запази или още да падне надолу.

Василева посочи, че причината за това е основно в настоящите собственици на ваканционни имоти – предимно англичани и руснаци.

Тя обясни, че при англичаните освобождаването от един имот в България ги освобождава от набавянето на визи впоследствие, когато излязат от ЕС. Също така голяма част от техните имоти са закупувани със средства от пенсионни фондове, затова те предпочитат да продадат дори на загуба. Когато са купували имотите, те съответно са били по-скъпи, но пък тази загуба донякъде им се компенсира от курсовата разлика на британската лира.

„Основно това е причината и при продажбата на имоти от руснаци. Ако сега 1 евро е 70 рубли, те имат интерес чисто финансово да продават, защото спрямо тяхната валута те продават даже на печалба“.

Тя допълни, че дори цената на еврото да спадне спрямо първичната покупка, те пак печелят от продажбата на имот в България.  

Има ли дисбаланс между търсене и предлагане на имоти? 

 

Последни новини
Още от В развитие