В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Туризмът в Хърватия – във възход, но изправен пред нерешени въпроси

Николай Кръстев във В развитие, 11. 07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Туризмът е основно перо в икономиката на Хърватия, като страната печели от него близо €8 млрд., като всяка година нарастването е с половин милиард. Това е страна с малко над 4 милиона население, а е посещавана от 11 милиона туристи – близо три пъти повече от населението на страната.

Това коментира ководещият на „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев в предаването „В развитие“ с Вероника Денизова.

Проблеми обаче има – възникват опасения, свързани с круизните кораби, акостиращи в хърватските пристанища. Те са не само от страна на местите екологични организации, но и на локалните власти. Очертава се въпросът за това дали е оправдана цената на това, тези кораби да пристигат, стана ясно от думите на Кръстев.

Тези кораби представляват проблем за екологичното равновесие в тези региони, а икономическата ефективност не е много оправдана. Например един турист в старата част на Дубровник харчи около €160 дневно, докато друг такъв, идващ от круизен кораб, харчи не повече от €24-25", посочи още гостът в студиото.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие