В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Не реформи, а мимикрия на реформи – борбата на България за еврофондове

Мика Зайкова, финансист, В развитие, 05.07.2017

Мика Зайкова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мика Зайкова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реформите, които България прави, за да изпълни изисквания на Брюксел за продължаване на кохезионната политика към страната ни и по-нататъшно получаване на евросредства фактически са една мимикрия на реформи.

Това коментира в студиото на „В развитие“ с водещ Велко Каменов финансистът Мика Зайкова. Припомняме, че страната ни имаше срок до 30 юни да представи пред Брюксел план за реформи по предварително поставени условия, за да продължи финансирането на проекти у нас поне до 2020. Някои от секторите, които подлежат на реформа, са обществените поръчки, малките и средни предприятия, иновациите и образование.

„Нека започнем от обществените поръчки. На 1 юли 2017 трябваше да започне действието на Националната електронна платформа за обществени поръчки, която се предполагаше, че ще ограничи корупцията, да доведе до ограничаване на сивата икономика и т.н. В последстие обаче се разбра, че тази платформа ще заработи чак към края на 2018“, каза Зайкова.

Какви са проблематичните точки в другите приоритетни области, в които се предполага, че трябва да бъдат извършени реформи като енергетика, здравеопазване, образование, малки и средни предприятия?

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие