В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Рекордната глоба за Google, поставена от ЕК - коментарите

Момчил Карабулев, главен редактор на Mobilebulgaria.com, В развитие, 27.06.2017

Снимка: Кадър Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Кадър Bloomberg TV Bulgaria

Със сигурност Google ще обжалва решението на ЕК да глоби компанията с €2,4 млрд. От там заявиха, че това, за което ги обвинява комисията е нещо напълно нормално за онлайн търсенето, защото потребителите искат да откриват максимално бързо продуктите, които искат. Затова Google показва такива резултати като спонсорирани, които водят директно до страниците.

Това коментира във „В развитие“ с Велко Каменов главният редактор на Mobilebulgaria.com Момчил Карабулев.

Припомняме, че днес (27 юни) ЕК обявиха, че налагат глоба на компанията майка на Google Alphabet заради злоупотреба с доминираща позиция в полза на услугата Google Shopping, сравняваща цените на продукти и услуги онлайн.

„Решението на ЕК ще има сериозни последици, защото представлява прецедент, тъй като Google в момента е обект на други две разследвания за монополно положение в ЕС“, каза още Карабулев.

„Както беше посочено в решението, не е престъпление една компания да има доминиращо пазара положение, престъпление е тя да се възползва от него, за да поставя в неизгодна позиция своите конкуренти и да убива бизнеса им“, допълни той.

„Глобата е базирана на оборота на услугата Google Shopping в 13-те страни от ЕС, в които е достъпна. Тя е голяма – до сега най-високата глоба беше малко над €1 млрд.“, посочи главният редактор на Mobilebulgaria.com

Продължението на разговора вижте тук:


 

Последни новини
Още от В развитие