В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Негативният демографски тренд и отражението му върху икономиката

Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, Елица Димитрова, Институт за изследване на човека към БАН, В развитие, 27.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът със застаряването на населението на България е изключително напреднал. Този процес е характерен за Европа като цяло. Позитивна тенденция обаче е увеличаването на раждаемостта и доближаването й до средноевропейските нива, но все още тя е недостатъчна.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с водещ Велко Каменов Елица Димитрова от Института за изследване на човека към БАН. Гост в студиото беше и Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

„Процесът на застаряване се очертава като един от проблемите, които изискват интервенции, свързани със социална политика и предприемане на мерки, които да смекчат последиците от този негативен процес“, добави Димитрова. „Имаме едно съчетание на ниска раждаемост и отлив на млади хора в чужбина“, добави тя.

„Самото население като брой и неговото движение не е от чак такова значение за това, как изглежда икономиката на една държава. Това, върху което бих се спрял, е възрастовата структура. В момента имаме изключително ниска пенсионна възраст – в повечето държави хората се пенсионират на около 60 и няколко години. Това е нещото, което носи голяма заплаха за икономиката“, каза на свой ред Адриан Николов.

„Колкото повече застарява населението, толкова по-малък е броят на работещите хора спрямо пенсионерите. Това съответно носи риск от увеличаване на данъчната тежест върху работещите за издръжката на пенсионната система. Това пък води до други рискове като намаляване на икономическата активност или загуба на желание на работа като цяло“, добави той.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие