В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Запасите от пшеница в България са на устойчиви нива

Ася Гочева, и.д. изп. директор на НАЗ, В развитие, 20.06.2017

Ася Гочева, и.д. изп. директор на НАЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ася Гочева, и.д. изп. директор на НАЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Запасите от пшеница в България достигат устойчиви нива. Като основен производител на пшеница в ЕС страната ни има стабилна производителност, която обезпечава вътрешното потребление. Това коментира и.д. изп. директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ася Гочева в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова. 

По думите ѝ прогнозите на Министерство на земеделието и храните към края на месец юни показват, че запасите от пшеница ще достигнат 270 хил. тона. За сравнение през миналата година те са възлизали на 400 хил. тона, което е в рамките на нормалното за старта на активната жътвена кампания, обясни експертът. 

Жътвена кампания в България стартира в нормалните агротехнически срокове, отчете още Гочева. Общото състояние на есенниците и пшеницата дава известна доза оптимизъм. "Ако метеорологичните условия бъдат благоприятни и реколтата бъде прибрана навреме, може да се очакват добри нива на добивите", коментира тя. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие