В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Възходът на Макрон – резултат от провала на елитите

Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи, В развитие, 13.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от проведените във Франция парламентарни избори, в резултат на които партията на Еманюел Макрон стана първа политическа сила, не изненадват, защото имаме една отегченост от старите елити, които не успяха да се справят с икономическите предизвикателства и да насърчат инвестициите.

Това коментира в предаването „В развитие“ с водещ Иван Нончев дипломатът и бивш служебен министър на външните работи в кабинета на Стефан Софиянски Стоян Сталев.

„Като цяло умората от елитите, които не бяха гъвкави в световните турбуленции, включително и по отношение на външната политика, доведоха до издигането на една нова, относително неангажирана с миналото фигура като президента Макрон“, добави гостът в студиото.

„Разбира се, ниската избирателна активност показва известни резерви към едно напълно ново движение като това на Макрон, което тепърва трябва да се доказва“, отчете дипломатът.

Дойде ли краят на възхода на популизма

„Всички популистки и антиевропейски движения в Европа не могат да имат масова подкрепа. Това, че те могат да добият сериозна популярност, е една заблуда. Европейските граждани като цяло подкрепят ЕС като един съюз на мира, като един съюз на свободното движение на стоки и капитали“, смята Сталев

„Това, от което обаче ЕС трябва да се предпази, е неговата прекалена бюрократизация, както и от флегматичното реагиране на новите големи предизвикателства извън неговите рамки, посочи бившият първи дипломат.

Обстоен анализ по темата, както и обзор на актуалните геополитически динамики на днешния ден вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие