В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ниската конкурентоспособност на предприятията генерира сива икономика

Лидия Шулева, член на журито на Годишните награди Икономика на светло 2016, във В развитие, 12.06.2017

Лидия Шулева, член на журито на Годишните награди Икономика на светло 2016. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лидия Шулева, член на журито на Годишните награди Икономика на светло 2016. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Причините за това сивата икономика да има голям дял в България е все още ниската конкурентоспособност на редица компании. Това заяви Лидия Шулева, член на журито на Годишните награди "Икономика на светло 2016" в интервю за бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова от церемонията Годишни награди "Икономика на светло 2016" на АИКБ. 

"Ние тръгнахме с много нисък старт, конкурентоспособността бе твърде ниска на фона на планираната икономика и този преход към нормална конкурентна среда отне доста време. Това е и една от причините компаниите, които не са достатъчно конкурентоспособни, да отиват в сивия сектор, за да оцеляват по някакъв начин". 

"Всички мерки, които се вземат, е да се намалява тази тенденция, защото тя вреди, не само на компаниите, които работят на светло, но и като цяло нанася вреда на обществения сектор", добави Шулева. "От друга страна неформалния сектор е главен източник на корупция".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие