В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще отключи ли Гутериш патовата ситуация за Кипърския въпрос

Бранислава Бобанац във В развитие, 05.06.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Има много технически процедурни проблеми, които въздействат върху мирния преговорен процес за формирането на един федерален Кипър и доведоха до патова ситуация, която наложи личната намесата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Това каза журналистът Бранислава Бобанац в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Тази планирана конференция трябва да бъде наистина много добре подготвена, защото ако преговорите там се провалят, наистина ще трябва да се мисли за вариант Б".

"Без личната намеса на Антониу Гутериш едва ли щеше да се стигне до този напредък, който бе обявен днес след срещата в Ню Йорк - повторното свикване на международната конференция в Женева. Тя е като продължение на конференцията в Женева през януари месец. До края на януари тя продължи на експертно, техническо ниво и остана отворена за възобновяване на нейната работа с представители на трите страни гаранти - Великобритания, Гърция и Турция, и с ЕС като наблюдател, защото бъдещият федерален Кипър ще бъде член на ЕС". 

Проблемът е, че през последните месеци преговорите вървяха много трудно. Навлязоха в последната миля и тя се оказа много трудна, каза Бобанац. "От друга страна външни и вътрешни проблеми оказваха натиск и върху двамата лидери - на гръцките и на турските кипърци". 

Как се развиха конкретните действия по опитите за продължаване на преговорите? Кои са дипломатическите совалки, които са се опитвали да подпомогнат процеса и доколко са били успешни? За какво настояват отделните страни при преговорите в момента? Каква е тежестта на въпроса за сигурността и гаранциите и с какви други преговорни глави се свързва? С какво ще започне бъдещата конференция в Женева? Какви са рисковете, пред които се изправя един обединен Кипър? Какво е влиянието на предстоящите кипърски избори? До кога ще продължат протестите, които се провеждат в момента в разделения Кипър?

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от В развитие