В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

В добро финансово здраве ли е малкият и средният бизнес в Европа

Ивелина Петрова, В развитие, 01.06.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Все повече малки и средни предприятия в Европа алармират, че се изправят пред рисковете, които произтичат от по-големия период на забавяне на плащанията от страна на техните контрагенти.

Това сочат резултати на тазгодишното изследване на навиците за плащане и финансовото здраве на бизнеса в Европа, отразени в т.нар. Европейски доклад за плащанията 2017 (European payment report 2017), изготвен от една от най-големите колекторски компании – шведската Intrum Justitia.

Докладът показва, че 61% от 10 468 малки и средни компании, сред които е проведено проучването, са били подложени на натиск от забавени плащания за по-дълъг период, отколкото могат да си позволят. Буди притеснения фактът, че в предходното издание на доклада през 2016 тази цифра е била 46%. 

Най-големият риск, който се откроява в проучването, е свързан с турбуленциите, които могат да настъпят при евентуално затягане на паричната политика от ЕЦБ. 81% от компаниите посочват, че ниските лихвени проценти и облекчените кредитни условия не насърчават тяхната инвестиционна активност. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие