В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Що е то дуално образование и има ли то почва у нас

Петя Евтимова , ръководител на проекта ДОМИНО, В развитие, 31.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дуалното образование е една форма на обучение, позната в немскоговорящите държави – Германия, Австрия и Швейцария. Тя съчетава дни на учене в училище с дни на работа на специално работно място в конкретна фирма, като организацията също така заплаща на учениците възнаграждение за положения труд.

Така обобщи понятието „дуално образование“ в предаването „В развитие“ с водещ Велко Каменов ръководителят на проекта „ДОМИНО“ Петя Евтимова.

„Още от 2014 в Закона за професионалното образование парламентът вкара текст, според който дуалното образование е легитимна форма на обучение. Но на практика реално, за да покаже на фирми и училища, че това работи, отговаря Швейцарският проект (ДОМИНО). Частни проекти имат и Австрийската и Германската търговски камари у нас, но само Швейцарският проект се базира на междудържавно споразумение“, каза още тя.

„Записано е, че при успех на проекта българката държава ще направи съответните промени, така че дуалното обучение да се прилага навсякъде в страната, където фирмите биха желали да участват в него“, добави гостът в студиото.

Продължението на разговора вижте тук:

 

Последни новини
Още от В развитие