В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Стартира ли Макрон нова ера в отношенията с Русия

Димитър Гърдев във В развитие, 29.05.2017

Димитър Гърдев, международен анализатор и дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Гърдев, международен анализатор и дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Макрон поставя диалога между Франция и Русия на нова основа и го рестартира, след като при предишния президент на Франция имаше осезаемо охладняване на отношенията с руската страна. Това коментира Димитър Гърдев, международен анализатор и дипломат, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. 

Темите, поставени на срещата са много важни и за двете страни, каза гостът. По думите му Русия се опитва да излезе от изолацията, в която изпадна около украинската криза, а самото приемане на поканата от страна на Путин вече е знаково.

НАТО е организация, която прие още през 2016 една декларация срещу всички форми на тероризъм повлияни от ИДИЛ, каза още събеседникът. "Позицията на НАТО е изключително важна, но има нюанси".

НАТО се ангажира да участва за разрешаването на Сирийската криза чрез разузнавателна информация, но няма да участва в пълномащабни действия на територията на Сирия, обясни Гърдев. За да се ангажира с подобни действия трябва да има споразумение с Русия. Това ще отпуши участието на НАТО в Сирия, но за да се случи ще трябва да бъде задействан отново механизмът Русия-НАТО, чрез който да бъде постигната договорката.

Този формат - Русия-НАТО - дава своите резултати, но след кризата в Украйна  диалогът бе прекъснат. Изявленията на Макрон, че сигурността трябва да се изгражда съвместно с Русия, дава надежда, че този формат ще бъде рестартиран и ще бъде подписано споразумение за пълномащабни действия в Сирия.

Защо темата за Сирия е важна и за Франция, и за Русия двете страни? Върви ли Европейския съюз към нов формат, базиран върху нуждата от преформулиране на темата за сигурността?  

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие