В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Макрон, Меркел и битката за спасяване на еврозоната

София Касидова във В развитие, 17.05.2017

София Касидова, бивш зам. министър на икономиката. Снимка: BloombergTV Bulgaria София Касидова, бивш зам. министър на икономиката. Снимка: BloombergTV Bulgaria

Меркел и Макрон се впускат в битка за спасяване на еврозоната. Според много анализатори тя е пред фрагментация и ще се разпадне. Това каза бившият зам. министър на икономиката София Касидова в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. „Тази битка е важна за нас, защото искаме да влезем в чакалнята на еврозоната и това е една краткосрочна и дългосрочна цел за България, макар и не толкова вдъхновяваща“.

„Битката за еврозоната се води с този локомотив Франция-Германия, който пак показа, че върви. Макрон спечели сърцата на политиците, защото каза, че еврото е непълно и без реформи не може да се продължи. Но за да не секне този диалог и да бъде по-достоверна позицията му, той трябва първо да направи реформи във Франция". „Ако Макрон иска подкрепата на Германия и на страните в ядрото на еврозоната – тя минава през реформа във Франция. Пожелаваме успех на Макрон, но няма да мине без компромиси от двете страни“.

Еврозоната е много по-стабилна от преди няколко години, каза събеседничката, но това се дължи преди всичко на страха – какво ще се случи ако се разпадне. „Никой не може да измери риска и за това логиката е – по-добре да си стоим така. Този страх държи в еврозоната и Гърция“.

Дали Макрон може да приложи всички тези мерки, зад които застава? Дали ще е достатъчно силен и ще може ли да се постигне компромис с останалите страни? Защо трябва да се изчакат изборите във Франция и в Германия? Кои са трите основни теми, които са в центъра на дискусиите за еврозоната? Трябва ли да има институционални механизми за споделяне на риска? Доколко са правилни политиките, които отговарят на икономическите дисбаланси вътре в еврозоната? Какво означава по-голямата федерализация на Европейския съюз?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие