В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Нов модел банкиране ще става все по-актуален в България

Делян Петришки във В развитие, 10.05.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Българската икономика ще се развива с едни от най-бързите темпове в Централна и Източна Европа. Това сочат прогнозите на експертите, изказани на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, която се провежда в момента в Никозия. Темата коментира Делян Петришки, Bloomberg TV Bulgaria, в директно включване от Кипър за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"Положителни са посланията от Никозия на годишната среща на ЕБВР, като за пръв път от 2008 насам всички икономики от ЦИЕ ще се движат в крак и ще отчитат растеж и то със стабилни темпове. В повечето държави дори се отчита ръст на БВП над 3%, а средното ниво за 2017 е ръст от 2,1%. Според прогнозата на икономистите от УниКредит България ще постигне ръст от 3,9 % през тази година".

Банковият сектор в ЦИЕ е печеливш във всички държави в региона, като се представя по-добре като рентабилност и печалби, спрямо сектора в Западна Европа, подчерта Петришки. По думите му рисковете в региона са свързани преди всичко с Турция, която остава "основен рисков фактор, като една от най-големите икономики в региона".

"Русия също остава проблемна с липсата на реформи там, но икономистите са положително настроени - очаква се край на рецесията, растеж и край на стагнацията".

Прогнозите на експертите, сподели Петришки, са, че средата на ниските лихви ще продължи, а основният фокус на банките ще бъде намаляване на разходите и преминаване към друг модел на банкиране: 

"Дигиталното банкиране ще е свързано с инвестиции в този нов тип модел, но и ще има намаляване на персонал и закриване на офиси. Това ще засегне и България, която е много под средните нива за Европа. Докато дигиталното банкиране в ЕС има дял от 60%, то в България то е само 10%".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие