В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Наборната военна служба няма място в българската армия

Ген.-майор Съби Събев, ВВС, във В развитие, 05.05.2017

Ген.-майор Съби Събев, ВВС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ген.-майор Съби Събев, ВВС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Беше доказано многократно, че няма място отново за наборна военна служба в нашата армия, поради силно променените условия и това, че бойното поле на XXI век изисква изключително добре подготвени войници, а наборна служба от 6 или 8 месеца не може да осигури тази подготовка и ще се влезе в някакво "перпетуум мобиле" - ще се дава някаква военна базова подготовка, ще влизат нови, а способности армията като цяло няма да генерира.  Това каза ген.-майор Съби Събев, ВВС, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Идеята за въвеждане отново на наборна военна служба е несъвместима с бюджетите, с които разполага армията, подчерта гостът. "Това означава да се изгражда отново инфраструктура, както и много други неща, които министър Каракачанов скоро ще разбере" и ще стигне до извода, че "за съвременната среда това решение не е валидно вече" за "приноса на България към НАТО".

"Неслучайно много страни поддържат неголеми, но изключително силно подготвени професионални армии, модернизирани на най-високо равнище. Такава би следвало да бъде и българската армия".

Каква е връзката между избора на самолети за българската армия и по-силното обвързване и ориентация на България към едни или друг партньор от НАТО? Чия е отговорността за състоянието на българската армия в момента? Какво е мястото на научните изследвания и разработки в укрепването на отбранителната политика на България? Как професията на военния отново да стане привлекателна?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие