В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

По-малко или повече държава ще има при новата власт

Доц. Калоян Ганев във В развитие, 02.05.2017

Доц. Калоян Ганев, преподавател по "Статистика и икономитрия" към Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Калоян Ганев, преподавател по "Статистика и икономитрия" към Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В новото управление ще видим още от същото - продължаване на една инерция и политиките в различните области. Могат да последват много приятни изненади, както и такива в обратната посока. Това каза доц. Калоян Ганев, преподавател по "Статистика и иконометрия" към Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Доц. Ганев коментира приоритетите на новото правителство. "Не виждам пакет от мерки, които ще помогнат на икономиката да надскочи представянето, което е имала до момента. По отношение на ограниченията пред бизнеса ситуацията не се променя. Нещо повече от икономическия растеж, който видяхме през 2016, трудно може да се очаква".

"Икономиката на България продължава да бъде същата и не може самостоятелно да създаде ръст по-голям от 4% годишно. Това не е потенциалът. Държавата има какво да направи, за да помогне на икономиката да се развива, като най-вече не пречи на бизнеса. Могат да се постигнат много по-високи темпове и така да се получи по-бързо настигане на средно-европейските равнища на доходи и производителност".

В програмата на правителството "не се вижда План Б, не се вижда схема за управление на риска, ако той се реализира в макроикономически план", каза още гостът.  

"Става ми малко тъжно, че след всички тези години, които е извървяла българската администрация и политическите партии, така и не можаха хората да се научат какво е стратегическа цел, подцел, мярка, с която да се постигне целта, какво е приоритет. Не може всичко това, което е записано в документа да е приоритет. Това е един брейнсторминг - по отделните теми какво се предвижда евентуално да се направи и е наречено "приоритет". Приоритетите в политиката могат да са два-три-пет. От там нататък всичко е периферия. Ако имаш 100 приоритета, ясно е, че няма да изпълниш нито един от тях".

Може ли да има повече от три-четири приоритета в приоритетите на управление? Каква е ролята и значението на преките чуждестранни инвестиции? Защо не трябва да се спекулира с идеи около Валутния борд? Защо макроикономическата политика е колкото наука, толкова и изкуство? Защо не трябва да се планира в номинални числа?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие