В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какъв е изходът от политическата криза в Македония

Наум Кайчев във В развитие, 28.04.2017

Наум Кайчев, бивш ген. консул в Битоля. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Наум Кайчев, бивш ген. консул в Битоля. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На управляващата партия на Груевски никак не й се иска да излезе в опозиция така, както във всички нормални демокрации е прието да има сменяне на властта. Това каза Наум Кайчев, бивш ген. консул в Битоля, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. "Вижда се че трансферът на властта не минава толкова леко и се правят всякакви опити с различни процедурни хватки да се отложи това предаване на властта".

"Знаете, че имаше пряко нарушение на конституцията от страна на президента, който отказа, въпреки ясния текст в Конституцията, да връчи мандат на парламентарното мнозинство. Има процедурни хватки, като това председателят на предишното народно събрание да бъде временно председателсващ настоящия Парламент".

Факт е, че Европейският съюз е насочил вниманието си по-скоро към две точки - Сърбия и сръбско-косовските взаимоотношения и Черна гора, докато другите части на Западните Балкани се смятат за нетолкова съществена и следваща общите движения на континента, каза още гостът по повод влиянието на Русия и своеобразното запълване на вакуума в геополитическото пространство на Балканите. "За това на моменти се получава нестабилност. Знаете, че и в Албания има блокада на Парламента от страна на опозицията. В Босна и Херцеговина също не са много спокойни нещата. В Скопие... Така че, поради тези причини се стига до една на моменти нестабилност, но моята лична оценка, че нещата относително добре могат да се контролират". 

"България не може да се изолира от процесите, случващи се на Западните Балкани. По-добре да влияем на тях превантивно, отколкото да чакаме да ни се струпат на нашия двор".

Каква е ролята на външните сили в ситуацията в Македония и като цяло в Западните Балкани? Каква трябва да бъде позицията на България? 

Вижте целия коментар във видеото:


 

Последни новини
Още от В развитие