В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще има ли България най-добре контролираната граница в Европейския съюз

Филип Гунев в Бизнес старт, 27.04.2017

Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С парите, отпуснати от ЕК, над 300 млн. лв. ако успеем да ги усвоим, гранична полиция  в максимална степен ще може да се гарантира сигурността на българската граница. Ако тези проекти бъдат завършени, ще имаме най-добре контролираната граница в ЕС. Това каза Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Гунев коментира новината, че 1 млн. 300 хил. лв. са одобрени за мерки за присъединяването към Шенгенското пространство. "Всяка година около 3 млн. лв. се отделят за да се подпомогнат бюджета в различни мерки, свързани с присъединяването към Шенген. В последните 10 години те се отпускат регулярно, но повече внимание заслужават отпуснатите средства от Европейската комисия". 

На въпроса дали с тези мерки България ще бъде по-близо до Шенген, Гунев отговори: "Шенген е политическа тема. Още преди години е доказано, че България  е готова за Шенген. Нищо, от това, което правим не е под някаква форма изискване, за да сме член на Шенген, но ще ни даде политически аргумент: ние сме една от най-сигурните граници и въпреки това не сме в Шенген".

Усвояването на сумата от 300 млн. лв. е сериозно предизвикателството пред България, каза гостът. "Служебното правителство дойде с амбиция за усвояването им, но за съжаление не се справи с тази задача.  Трябваше да се обявят 30-40 обществени поръчки, а вместо това са обявени 10-на. Това забавяне все още не е фатално, но се изисква изключителна политическа воля и натиск върху администрацията, за да се случат нещата".

"Сигурен съм, че голяма част от парите ще бъдат усвоени. Реален риск съществува за около 66 млн. лв, защото това са средства, които трябва да се усвоят през септември, но вероятно новото правителство ще лобира да се удължат сроковете. Принципно това е недопустимо, но изключения се правят".

Съществува ли риск сумата от над 300 млн. лв. да не бъде усвоена, поради "нагласени поръчки"? Влагат ли се технически спецификации, които са в полза на определена компания и изключват ли се така всички останали конкуренти от конкурса? Обжалват ли се голяма част от обществените поръчки? Пропусна ли българската полиция шансът да се оборудва с 290 офроуд джипове висок клас за охрана на границите си? Продължава ли да е тема ситуацията около мигрантската  криза? Настоящите нива на мигрантския поток ли са новата нормала? Дали може да се повтори пикът на мигрантската криза? Какви са действително картите на Турция и има ли полза тя да ги постави на масата? Нуждае ли се от България от аварийно планиране за евентуален бежански пик? Коя от българските граници е най-уязвима на мигрантски натиск? 

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие