В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пиво за здраве – положителните ефекти от бирата

Ивана Радомирова, изп. директор на Съюза на пивоварите в България, и доц. д-р Силвия Милева, зам.-директор на Института по криобиология и хранителни технологии

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Като един естествен продукт пивото се получава от естествени суровини като ечемичен или пшеничен малц, бирени дрожди, хмел и вода. Това е един естествен продукт, който има изключително положително влияние върху здравето. Но разбира се – при умерена консумация. Това е задължително, за да има положителен ефект.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова доц. д-р Силвия Милева, зам.-директор на Института по криобиология и хранителни технологии. Гост в студиото също така беше и изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова.

„Пивото има своите много положителни качества. То е една богата хранителна среда, която съдържа всички полезни вещества от ечимика, от хмела, от пивните дрожди. В това число са въглехидратите, витамините, аминокисилините, ензимите, някои минерали и антиоксиданти“, добави д-р Милева.

„Различни изследвания показват положителното влияние на пивото върху сърдечно-съдовата система. Смята се, че умерената консумация на бира намалява риска от инсулти и инфаркти. Това според харвардски учени се дължи на способността на пивото да предотвратява образуването на тромби“, каза още тя.

„Няма законови изисквания за съставките на бирата. Но нашата индустрия, както на национално, така и на европейско ниво, е много добре сърегулирана. Още повече, че съгласно нашите добри производствени практики са залегнали БДС стандарти. Една част от тях са още от 80-те години на миналия век“, информира от своя страна Ивана Радомирова.

„Това, което е ключово за пивото, независимо какъв вид е, е това, че се произвежда от тези 4 основни суровини. Индустрията се саморегулира и по отношение на това, каква информация предоставя на етикета. Традиционно българските компании поставят на етикетите съставките, от които се приготвя пивото. Също така от една година като доброволен ангажимент даваме информация на потребителите за съдържанието на енергийната стойност и останалите 6 хранителни съставки“, добави тя.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие