В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пречките пред реставрацията на българските храмове

Георги Чараклиев, създател на фондация Свята България, и Ивайло Здравков, управител на Енпром, В развитие, 14.04.2017

Георги Чараклиев, създател на фондация Свята България (вляво), и Ивайло Здравков, управител на Енпром (вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Чараклиев, създател на фондация Свята България (вляво), и Ивайло Здравков, управител на Енпром (вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от културните ни паметници са в окаяно състояние. Тази картина е огледало на нашата вяра, а другият фактор е голямото обезлюдяване на населените места извън столицата. Това каза Георги Чараклиев, създател на фондация "Свята България" и автор на интернет портала "Свети места", в ефира на "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Заедно с Ивайло Здравков, управител на Енпром, той коментира темата за нуждите на българските културни и религиозни паметници от реконструкция и реставрация и възможностите за финансиране на тези дейности. Двамата се обединиха около мнението, че има прекалено много административни спънки, които пречат на целия процес. 

"Програмата за развитие на селските райони е единствената, която позволява на храм да получи до 400 хил. евро субсидия. В по-малките населени места, където църквите са в много тежко състояние, тези средства са крайно недостатъчни", заяви Здравков, допълвайки, че голяма част от храмовете не успяват да покрият прекалено многото или тежки критерии за финансиране. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие