В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Иновативните решения на проблема с шофирането в нетрезво състояние

Юлиан Софрониев, изпълнителен директор на Biodit, и доц. д-р Георги Дянков – ръководител на проект PREVENT, В развитие, 11.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

PREVENT е една комбинация от различи технологии, насочени към измерване на някои параметри на биологичната тъкан, в случая на пръста, който се поставя в устройството. Водачът поставя пръста си върху една пластина, чувствайки лека топлина, като след известно време в порядъка на десетки секунди, се появява резултатът дали има алкохол в кръвта му и в каква концентрация, като едновременно с това се осъществява биометричен контрол дали това е шофьорът, който да може да използва този автомобил.

Така описа проекта PREVENT, предотвратяващ шофирането в нетрезво състояние, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова ръководителят му доц. д-р Георги Дянков. Гост в студиото беше и изпълнителният директор на компанията Biodit, финансираща разработката, Юлиян Софрониев.

„Предлагаме двойна защита, както от гледна точка на идентификация, така и от гледна точка на разрешаване на този водач да шофира, ако той отговаря на условията, разрешени от закона“, допълни доц. Дянков.

В случая (на инсталирани дрегери в автомобила, каквито са изискванията по закон в някои държави - бел.ред.) решението на водача дали да кара автомобила си е лично негово, като с устройството PREVENT идеята ни е да махнем човешкия фактор, като ако системата отчете наличие на алкохол в кръвта на водача, да не позволи стартиране на двигателя. С това се стремим да разрешим един от дългогодишните глобални проблеми – запазването на човешкия живот в ПТП-та с участието на водачи в нетрезво състояние“, каза на свой ред Юлиян Софрониев.

Вижте целия разговор във видеото:


 

Последни новини
Още от В развитие