В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Посоката за Украйна е ясна и тя е ЕС

Н. Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна, във В развитие, 07.04.2017

Н. Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Н. Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако мислим за перспективата на Украйна - тя е в ЕС . Ние искаме това от началото на 90-те години. Имаше залитания, но стратегическата посока е ясна. Това каза Н. Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Решението на европейския парламент за премахването на визите за туризъм и бизнес за украински граждани е изключително важен сигнал за украинското общество и за ЕС и украинците отдавна го очакват, каза Балтажи.

"Това е много важен сигнал за украинските реформи, които се извършват в евроинтеграционен аспект. Това не е крайно решение, но се надяваме, че ще бъде прието окончателно до лятото. Това ще увеличи и туристическия поток към страните членки, включително и България".

На въпроса как Киев възприема актуалните процеси и трудности през които преминава Европейския съюз в момента гостът отговори: "Не бих казал, че процесите в ЕС влияят на украинската политика, но ние ги отчитаме. Те са сериозни предизвикателства, но дълбоко съм убеден, че ЕС притежава достатъчно ресурс, за да ги преодолее и ще излезе по-силен. 

"Ние осъзнаваме, че нито ЕС, нито Брюксел са готови за присъединяването на Украйна, но посоката е избрана от Украйна".

Вместо Русия да си изпълнява задълженията и да влезе в руслото на международните отношения, съзнателно ескалира ситуацията и върви в посока замразяване на конфликта, което стана в Приднестровието. Така коментира гостът въпроса за развитието на украинската криза в момента.

"Войната спъва нашите усилия за присъединяване към ЕС. Колкото по-зле за Украйна, толкова по-добре за Русия", категоричен бе посланикът.

Какви са последиците за украинската икономика от конфликта с Русия, предизвикателствата и решенията, които търси и намира Украйна? Каква е подкрепата, която получава от международните финансови институции? Възможно ли е да бъде реанимирано Минското споразумение? 

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от В развитие