В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Субсидиите, а не виталността са кръвта във вените на българското земеделие

Милена Виденова, управител на Кофас България, В развитие, 06.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Основното е, че агробизнесът в България зависи изключително много от субсидиите и тяхното навременно изплащане, а не толкова дали самите компании са витални. Това, което се наблюдава през последните три години, че се увеличават случаите на несъстоятелност, а също така и на фирмите с влошено финансово състояние. Това е така тъй като те търгуват с борсови стоки и поради различни фактори – климатични такива, валутни флуктуации или непремерено поемане на кредитни рискове.

Това коментира в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки управителят на „Кофас България" Милена Виденова. Коментарът на Виденова относно състоянието и динамиките в българското земеделие идва в светлината на излезлият наскоро доклад на Кофас един от главните изводи в който е, че конкурентноспособността в агросектора чувствително намалява

„На ниво ЕС има голяма дискусия доколко и в каква степен след 2020 доколко и в каква степен тази селскостопанска политика ще бъде променена“, допълни тя.

„Едната причина за влошаването на показателите на компаниите е това, че те може да са поели дълг, да са придобили селскостопански площи на високи цени и да разчитат, че поради това, че бизнесът им е субсидиран, да получават по-добри доходи. Другото е цената на реализацията на продукцията и доколко успяват да се предпазят от флуктуациите на самата борсова стока“, обобщи Виденова.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие