В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Директното търсене на висш управленски персонал в България с 20% ръст

Дарина Пенчева във В развитие, 06.04.2017

Дарина Пенчева, председател на УС на БЕСА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дарина Пенчева, председател на УС на БЕСА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Директното търсене на висш управленски персонал за компаниите в България отбелязва ръст от 20% през 2016 и се надяваме тази тенденция да се запази. Това каза председателят на УС на Българска екзекютив сърч асоциация (БЕСА) Дарина Пенчева в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

Най-честите потребители на услугата директно търсене в България са индустриалният сектор и секторът на бързооборотните стоки (ритейл и производители). На трето място в българската среда е фармацевтичната индустрия, а в глобалната - финансовият сектор, каза Пенчева. "В чужбина масово се търсят и специалисти за киберсигурност. И в България това са ключови специалисти за компаниите". 

На въпроса в кои сектори мениджърските кадри са най-добре заплатени Пенчева каза, че на високо мениджърско ниво най-високо е заплащането в големи структури като банки, телекоми, застрахователи и  аутсорсинг компании. 

"Сърч консултантът трябва много добре да навлезе в бизнеса, да разбере какви са неговите нужди, каква е ролята на позицията и да помисли за стратегия - как да се достигне до професионалисти със съответния опит. Следващите стъпки в подбора са проактивни. Прави се проучване на пазара, скрининг на професионалисти, канали, по които да се търсят алтернативни методи, алтернативни професионалисти, например от други индустрии, които могат да се привлекат".

Една от основните характеристики на екзекютив сърч услугата е стабилното присъствие на консултанта в целия процес - от стартиране на разговорите за потребността през интервюиране, оценка на компетенции, подкрепа в оферирането, проследяване на представянето на изпълнителя, бизнес консултиране на клиента и дори какви други възможности могат да бъдат експлоатирани, каза още Пенчева. 

Трудно ли се намират добри ръководни кадри в България? Какъв е процентът на дамите на високи ръководни постове в България? Какви са ползите за компаниите от възлагането на директно търсене на мениджърски кадри вместо да разчитат на собствения си HR отдел или на пасивния подход за публикуване на обяви? Какво е заплащането за такава услуга?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие