В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Динамиките на валутните пазари в първото тримесечие на 2017

Никола Кирилов, директор Валутна търговия SG Експресбанк, В развитие, 31.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Факт е, че има разминаване (в стойността на двойката евро-долар, като европейската валута бележи повишение, а доларът пада – бел.ред.). Видяхме второ повишаване на основната лихва от Федералния резерв след декемврийското такова. Аргументацията беше, че инфлацията е на приемливи нива, близо е до таргета от 2%. От друга гледна точка пазарът на труда е добре утилизиран, така че няма накъде повече да пада нивото на безработица в САЩ.

Така коментира текущите динамики във валутните пазари и икономическите условия като цяло Никола Кирилов, директор „Валутна търговия“ в Societe Generale Експресбанк. Предаването е „В развитие“ а водещият – Делян Петришки.

„Остават няколко въпросителни и една от тях беше именно изненадата, че администрацията на Доналд Тръмп не успя да прокара в долната камата на Конгреса отмяната на Обамакеър. Това разклати леко увереността на инвеститорите, че твърдо заявените мерки, които администрацията имаше намерение да предприеме през тази и следващата година, с които да стимулира инвестициите в инфраструктурата, както и да промени данъчната политика, няма да се случат точно по този начин. Именно това беше причината еврото да се извиси до едно невиждано ниво от предизборната нощ (в САЩ – 8 ноември 2016)“, обобщи още той.

„Но виждаме, че покрай някои събития, свързани с реално вече подадената молба за развод с ЕС от страна на Великобритания с активирането на чл. 50 от Лисабонския договор, отново еврото загуби позиции – и към долара и към британската лира“, каза валутният анализатор.

„За момента остават няколко, които ще бъдат водещи - как ще вървят преговорите между Англия и Европа и дали ще имаме политическа изненада на изборите във Франция, на тези в Италия, и, за финал, на изборите за канцлер в Германия. Така че, когато повечето инвеститори чуват послания от представители на Фед за може би 3 или 4 покачвания на лихвата, отчитайки и известната политическа нестабилност, трябва да имат предвид, че еврото отново може да се насочи на юг“, прогнозира Кирилов

Вижте целия разговор:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие