В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Проблемите и перспективите пред IT сектора

Георги Билюков, председател на Националния браншови синдикат Информационни и комуникационни технологии, В развитие, 30.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Един от най-често срещаните проблеми в IT сектора е свързан с организацията на работния процес. 61,5% от работещите в сектора забелязват свръхнатоварване в определени периоди от годината. Това говори за един не особено добре организиран процес и дава сигнали за недостиг на кадри. Общо взето, фирмите работят в намален състав и малко хора трябва да свършат задачите на повече такива.

Това каза във „В развитие“ с водещ Вероника Денизова председателят на Националния браншови синдикат „Информационни и комуникационни технологии“ към КНСБ Георги Билюков. Гостът в студиото коментира текущите динамики в сектора в светлината на излязло скоро социологическо проучване на КНСБ, показващо, че всеки втори IT желае да емигрира.

„Също така в българските висши учебни заведения почти липсва подготовката за мениджъри в IT сферата. В общия случай фирмите назначават за такива свои технически лица, които по някакъв начин се преквалифицират към мениджмънта. А смея да твърдя, че качествата, които правят даден човек добър програмист, са противоположни на тези, които го правят добър мениджър“, заяви Билюков.

Първо трябва да има разбиране за проблемите в сферата. Направихме това проучване, за да видим кои са нещата, които вълнуват хората, и да направим първи стъпки за подобряването им. Винаги, при всеки проблем, първата стъпка е самото осъзнаване“, категоричен бе той.

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие