В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Brexit, Европа и България в сянката на третия световен конфликт

Илия Лингорски, финансист, В развитие, 29.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Да погледнем как премина предизборната кампания в България до преди няколко дни. Темата за Европа почти не присъства в нея или беше доста маргинална. Защото Brexit не е въпрос за Великобритания. Brexit е въпрос за Европа като цяло. И този въпрос е много по-голям от това как ще протекат следващите две години. Когато, между другото имаме председателство в началото на следващата година, когато на практика ще трябва да се свърши най-тежката работа по преговорите за Brexit.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки финансистът Илия Лингорски. Фокусът на разговора в студиото бе насочен към най-актуалното геополитическо събитие от днешния ден – задействането на формалния процес на дисоцииране на Великобритяния от Европейския съюз.

Brexit не е изолиран, а е свързан със създаването на нов модел за бъдещето на ЕС. Един от създателите на архитектурата на ЕС – Валери Жискар д`Eстен каза преди няколко дена, че наблюдаваме един много по-голям процес от това което Brexit административно сам по себе си означава. Но за съжаление българските политици не могат да видят оттатък еврофондовете по отношение на Европа. Та този процес е следният – Европа започва да фрагментира от двете си страни – както от изток, така и от запад. Това, за което се говори, че се лансира един нов проект за бъдещето – федерация от 6-те страни-основателни на ЕС плюс Испания и Португалия, а около нея – Европейски съюз. Нещо подобно геополитически, макар и съвършено различно като идеология, на СССР“, коментира Лингорски.

„Това е голям проблем за България поради апатията ни от момента на влизането ни в ЕС. Ако България не успее бързо да се интегрира в еврозоната, ще  отпадне от една по-стратегическа и тясна връзка с ядрото на Европа. И тогава вместо пазител на границата, което е една много изгодна позиция, ще бъдем естествено превърнати в буфер, възпиращ всички напрежения и потоци в резултат на третия световен конфликт, на който ще станем свидетели през 21 век рано или късно. Той не предстои, той вече е започнал“, каза още финансистът.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие