В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Стъпките в скъсяването на пропастта между образованието и бизнеса

Николай Денков, служебен министър за образованието, В развитие, 28.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

„Всеки един бизнес, който се развива бързо и успешно, много бързо изчерпва наличните кадри, като оттам се появява нова нужда. Въпросът към образователната система е колко бързо ще успее да реагира. От една гледна точка този процес е нормален. Това, което обаче трябва да се ускори, е реакцията на образователните институции, както в средните, така и във висшите училища.

Това каза в интервю пред бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова, която се намира на хай-тех конференцията EDITogether:Digital Hub Bulgaria , служебният министър на образованието Николай Денков.

Трябва да се отбележи, че през последните 2 години има напредък в това отношение. Редица организации заедно с МОН направиха няколко важни стъпки. Едната от тях е създаването на стимули за висшите училища за откриване на нови специалности и нови места за студенти в тази област (IT сектора – бел.ред.). Така само за една академична година беше увеличен с 10% броя на студентите, които влизат в тези специалности“, заяви Денков.

„Процесите в образователната система трябва да се ускорят. В случая тя се оказа по-консервативна, отколкото трябва. Но все пак не бива да й се сърдим много. Едно от хубавите й качества е това, че е умерено консервативна, но също така трябва да може да реагира на тези нови възможности“, каза още той.

„Самият факт, че имаме региони, в които тези сектори не са достатъчно развити, от друга страна имаме висши учебни заведения в тези региони, които не реализират достатъчно добре студентите, които обучават в момента, имаме бизнес, който търси нови възможности да отвори предприятия, офиси за писане на софтуер, показва всъщност, че извън София има огромен потенциал“, изтъкна още служебният министър.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие