В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Руските войски в Крим - сериозна опасност за сигурността на страните от НАТО

Тарас Березовец във В развитие, 20.03.2017

 Тарас Березовац, Съвет по национална сигурност и Военен съвет на Украйна. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тарас Березовац, Съвет по национална сигурност и Военен съвет на Украйна. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разполагането на руски войски в Крим може да има много сериозни и опасни последици за сигурността на страните от НАТО и разбира се за Украйна. Това каза Тарас Березовец, Съвет по национална сигурност и Военен съвет на Украйна, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

На 18.02.2017 се навършиха три години от навлизането на руските войски в Крим. Анексията бе последвана от въоръжен конфликт в Източна Украйна, където за три години загинаха над 10 000 души. 

"Преди три години бях в Крим, за да навестя роднини и станах свидетел на т.нар. "Руска пролет в Крим", когато руските военни окупираха целия полуостров. От тогава от стратегическа гледна точка Украйна загуби значителна част от икономиката си, както и Лугански Донбас, която представлява 20% от икономиката на Украйна, да не говорим, че Русия използва нашите природни ресурси, особено газта".

"От стратегическа гледна точка планът на Путин да окупира част от Украйна бе, за да спре интеграцията на страната с Европейския съюз и НАТО". 

От началото на конфликта до сега броят на военните в окупираната зона се удвои, каза още Березовец. "Поставиха се ракетни установки на полуострова, както и ядрени бойни глави, които са насочени към НАТО-вските съюзници в региона, включително Румъния и България". 

Как може да се промени ситуацията в Източна Украйна? Нарушават ли се човешките права? Какви са механизмите за признаване на гражданско, които Русия е използвала преди и може да използва и при конфликта с Украйна?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие