В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Динамиките около Английската централна банка в светлината на Brexit

Емил Хърсев, финансист, В развитие, 15.02.2017

Сградата на Bank of England. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Сградата на Bank of England. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Тема „В развитие“ в минутите след 18:00 беше скандалът с Английската централна банка – подадената оставка на зам.-гуверньора на институцията Шарлът Хог след обвинения за конфликт на интереси. Коментар по темата, както и обзор на действията на централните банки като цяло даде финансистът Емил Хърсев.

„С наближаването на датата на излизане на Обединеното кралство от ЕС става все по-напрегнато противопоставянето на различните виждания в икономическата политика във водещите правителствени и неправителствени финансови ведомства там. Това напрежение взима вече втора жертва – преди около месец оставка подаде и друга сериозна опонентка на официалната политика на правителството – Кристин Фобс, която ще напусне Bank of England в края на юни, но е вече в оставка“, обобщава Хърсев.

Според финансистът големият дебат е в това, каква политика ще води централната банка в процеса на отделяне на Великобритания от ЕС. „Идеята е, че може би ще се наложи сериозно повишаване на лихвите с оглед да предпазване от очакваната обезценка при отделянето от ЕС“, каза той.

„Можем да очакваме изненади, тъй като има противопоставяне от страна не само на представители на централната банка, а и от такива на Английската банкова асоциация на тази оставка“, каза Хърсев.

Повече по темата, както и коментар за действията на централните банки като цяло вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие