В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как се развива бизнесът с черни и цветни метали в България

Владимир Димитров, изп. директор на AРИ, В развитие, 09.03.2017

Владимир Димитров, изп. директор на AРИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Димитров, изп. директор на AРИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

65% от функциониращите площадки на територията на страната в бизнеса с черни и цветни метали преустановяват своята дейност след влизане в сила на новия закон за управление на отпадъците. Това коментира изпълнителният директор на AРИ Владимир Димитров в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова

По думите му приетият закон през 2016 от една страна освобождава бизнеса, но от друга - въвежда много по-строги изисквания.

Като цяло браншът изпитва затруднения от гледна точка на това, че не може по-свободно да извършва своята дейност, отбеляза той. Допълнителна тежест за бизнеса е и въвеждането на ограничението за плащанията в брой, подчерта Димитров. 

Изпълнителният директор на AРИ коментира още динамиката на цените и характеристиките при някои метали.

"За да се добие 1 тон желязо са необходимо около 350 тона желязна руда, но за да се добие един тон желязо от вторични суровини се разходва 95% по-малко енергия, отколкото при добив на желязо от желязна руда", обясни той. 

Цената, на която се изкупува кг желязо средно възлиза на около 0,30 лв, а при пластмасата достига около 0,50 лв. 

Целият разговор вижте тук:

 

Последни новини
Още от В развитие