В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как да бъде активизиран капиталовия пазар в България

Доц. Даниела Бобева, Институт за икономически изследвания на БАН, В развитие, 07.03.2017

Доц. Даниела Бобева, Институт за икономически изследвания на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Даниела Бобева, Институт за икономически изследвания на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поставянето на дневен ред на активизирането на капиталовия пазар в платформите на политическите формации е крачка напред. Това коментира доц. Даниела Бобева от Институт за икономически изследвания (ИИИ) на БАН в ефира на „В развитие“ с Делян Петришки.

Първата важна крачка беше направена със създаването на Съвета за реформиране на капиталовия пазар и приемането на стратегия в края на миналата година. Има нужда от общи усилия на всички участници на пазара, посочи тя.  

"Капиталовият пазар в Южна Корея е добър пример за България, защото корейците усетиха две кризи – азиатската и последната глобална криза. И двете кризи се отразиха на техния капиталов пазар, но той успя да се съживи много бързо с няколко мерки. Един от използваните инструменти е т.нар. сегментация на пазара", отбеляза доц. Бобева. 

Икономистът сподели, че проучване на ИИИ показват, че сред 1300 големи, средни и малки компании нито една не планира листване на борсата.

Сред мерките, които трябва да се направят за активизиране на БФБ са намаляването на административната тежест и цената, която компаниите трябва да плащат за листването на борсата, сегментирането на пазара, насърчаване на институционалните инвеститори и др.

 

Последни новини
Още от В развитие