В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Имат ли ефект санкциите срещу Русия

Стоян Панчев, председател на БЛО, и Турхан Апдула, икономист, В развитие, 07.03.2017

Стоян Панчев, председател на БЛО, и Турхан Апдула, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стоян Панчев, председател на БЛО, и Турхан Апдула, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какви са ефектите от наложените санкции на Западния свят срещу Русия? Темата коментираха председателят на БЛО Стоян Панчев и икономистът Турхан Апдула в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев. 

"Санкциите на Запада срещу Русия, макар и да носят определена вреда на руската икономика, не постигат политическите си цели", посочи Панчев. 

Според Апдула санкциите не са ефективни дотолкова, доколкото заложените цели, а именно - конфликта в Крим и Източна Украйна е замразен. За разрешаването на проблема е необходимо политическо решение, за което трябва западните лидери да седнат на масата и да се договорят, смята той. 

Двамата икономисти коментираха и какво губи Западният свят по отношение на Русия.

Страни като България губят косвено от налагането на санкциите върху Русия, тъй като спада покупателната способност на руските домакинства, което се отразява на техния туризъм и вероятността да изберат страната ни за почивка, отбеляза Апдула. 

Наложените санкции са таргетиран начин за ограничаване на икономическата дейност - 160 лица в голяма степен са ограничени, когато става дума за извършването на финансови операции на международния пазар, посочи Панчев. Затварянето на възможности за руските компании и правителството води до увеличаване цената на държавния дълг, а ограничаването на достъпа на големите петролни компании в Русия - до нови технологии. Макар опитът на налагането на санкциите да е бил таргетиран до определена група от обществото, резултатът се пренася и на други нива, обясни Панчев.  

 

Последни новини
Още от В развитие