В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Историческият шанс на България за влизане в еврозоната

Илия Лингорски, финансист и бивш зам.-финансов министър, В развитие, 27.02.2017

Илия Лингорски по време на интервю за Bloomberg TV Bulgaria. София.  Снимка: Bloomberg TV България Илия Лингорски по време на интервю за Bloomberg TV Bulgaria. София. Снимка: Bloomberg TV България

Перспективите за присъединяване на България към еврозоната коментира в студиото на В развитие с водещ Делян Петришки финансистът и бивш зам.-министър на финансите Илия Лингорски.

В началото на разговора бе поставен акцент върху намеренията, изказани от представители на служебния кабинет, за предприемане на стъпки за присъединяване на България към еврозоната. „Никога моментът не е бил по-подходящ. Първо заради външните фактори – Европа е в сложен период, необходимо е да бъде показано, че проектът е витален. Намираме се пред Brexit, който става все по-труден, кризата в Гърция наруши доверието на много хора в Европа, популизмът и национализмът набъбват“, счита Лингорски.

„Ако служебното правителство успее, то това би било много добро време, в което да бъде подадена молбата. Работодатели, бизнес организации, сектори като туризма, земеделието, енергетиката, всички експортно ориентирани индустрии – всички те заявяват, че това трябва да се случи колкото се може по-скоро. Процесът бива спиран от една много малка група клиентели, свързани с определени интереси – било то в банковия сектор, или с някои не особено порядъчни държавно-административни практики, които блокираха и забавяха този процес досега“, заявява финансистът.

Лингорски изрази надежда служебният кабинет да успее да подаде молба за членство в „чакалнята“ на еврозоната ЕРМ 2. „Съществува хипотезата, че изборите на 26 март могат да не доведат до картина в Народното събрание, която да може да формира управление, като може да се наложи служебният кабинет да продължи по-дълго, което означава и подготовка за председателството на ЕС. Именно това е причината молбата за членство в ЕРМ 2 да бъде подадена възможно най-скоро. Защото това не е формален процес. С влизането там веднага се договаря пътна карта от реформи, с което всички български правителства – настоящи и бъдещи, се ангажират. Тоест се гарантира политическа стабилност и то веднага“, отчита бившият зам.-министър на финансите.

Ще стане ли реалност тази стъпка от страна на служебния кабинет на Герджиков? „Много бих искал, но засега съм по-скоро умерено скептичен. Какво се случи – чухме едно много точно изявление от външния министър миналата седмица, а след това оглушителното мълчание на финансовото ведомство. След което станахме свидетели на едно периферно, но много скандално изказване във Facebook на ръководителя на президентската администрация, който тотално отклони темата в този много важен момент“, заявява още Лингорски.

Целят разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие